Sunt puține modificări cu adevărat importante pe piața europeana a produselor de panificație. Totuși, s-a observat o dezvoltare constanta a tendințelor deja existente, în special a acelora care se concentrează asupra mâncării sănătoase. Companiile din domeniul panificației care au tot mai mult succes nu sunt neapărat cele mai mari, ci acelea care au investit în produse ce prezintă interes pentru cerințele clienților .

Megatendinte – Pâinea congelata

Cum și în ce direcție va evolua aceasta piața enorma ? Se pare ca sectorul produselor congelate câștigă tot mai mult teren. Benefiicile acestei tehnologii sunt considerate de experți ca fiind extrem de importante pentru o dieta sănătoasă, datorita :

1. sănătății naturale oferite de înghețare, ca unica metoda pentru conservarea alimentelor. Înghețarea este cel mai natural mod de păstrare a alimentelor, fara ca acestea sa își piardă calitățile.
2. Inexistentei conservanților in aceste produse (folosirea conservanților în produsele înghețate este interzisa prin lege)
3. calității ingredientelor

Așadar, pâinea pre-coapta sau congelata se pliază pe gusturile consumatorilor care solicita produse sănătoase și gustoase în același timp. Transformările produse în tendințele clienților trebuie avute în vedere dacă se dorește evitarea stagnării. Acesta a fost unul dintre aspectele avute în vedere de Helco , atunci când , a fost demarat un proiect ce prevede producerea cuptoarelor VENTO și POWERSNACK, cuptoare special create pentru acest tip de pâine.
Consumatorul devine tot mai pretențios și mai critic în ceea ce privește pâinea. Pasul către alte produse, cum ar fi cerealele, a devenit foarte ușor si este făcut cu rapiditate. Pentru a menține nivelul de interes pentru pâine, elemente precum gustul, varietatea, beneficiile din punct de vedere al sănătății, alături de menținerea produsului proaspăt pentru o perioada tot mai mare de timp, trebuie avute in vedere când se urmărește inovația. Pe lângă acestea, producerea pâinii trebuie ținută la zi cu noile dezvoltări tehnologice și trebuie sa fie cât mai eficienta posibil.