La sfarsitul lunii trecute, Guvernul a emis Ordonanţa nr. 16 de modificare a Legii nr. 571/2003 din Codului Fiscal, prin care stabileşte reducerea la 9% a cotei taxei pe valoare adaugata, incepand cu data de 1 septembrie 2013, pentru livrarea anumitor categorii de produse de morărit şi panificaţie. Patronatul ROMPAN a prezentat lista produselor pentru care masura va fi aplicata, în cadrul Conferinţei Naţionale a Morarilor şi Brutarilor de la Bucureşti.

Ordonanţa simplă adoptată de Guvern in data de30 iulie, presupune reducerea cotei TVA la 9% pentru livrarea de pâine, grâu şi făină.

Astfel, începând cu 1 septembrie 2013, cota TVA de 9% se va aplica pentru următoarele bunuri si produse:
1. „toate sortimentele de pâine, precum şi următoarele specialităţi de panificaţie: cornuri, chifle,batoane, covrigi, mini-baghete, franzeluţe şi împletituri, care se încadrează în grupa produse de brutărie la codul CAEN/CPSA 1071;
2. făina albă de grâu, făina semi-albă de grâu, făina neagră de grâu şi făina de secară, care se încadrează la codul CAEN/CPSA 1061;
3. triticum spelta, grâu comun şi meslin, care se încadrează la codul NC 1001 99 00, şi secară care se încadrează la codul NC 1002 99 00, prevăzute în anexa I la Regulementul (CEE) nr. 2658/87 al Consiliului privind Nomenclatura Tarifară şi Statistică şi Tariful Vamal Comun, astfel cum a fost modificată prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 927/2012 al Comisiei din 9 octombrie 2012”.

Aceste prevederi sunt extrase din textul prezentat de ROMPAN în cadrul Conferinţei Naţionale a Morarilor şi Brutarilor din data de 31 iulie 2013, la care au participat lideri ai Guvernului, ai autorităţilor de control, ai federaţiilor patronale şi sindicale, precum şi ai principalilor producători din sectorul de morărit şi panificaţie.

Alte produse de panificatie precum cozonacii sau produsele de patiserie (placinte, gogosi, etc)  vor fi impozitate in continuare cu 24 %. Proiectul de scadere a cotei TVA este unul pilot, are drept scop stoparea evaziunii fiscale intr-un sector in care aceasta ajunge pana la 80 %, iar daca rezultatele vor fi pozitive, reducerea cotei se va aplica si altor tipuri de produse.