Newsletter

Craiova,Romania
bd.Decebal 23 (zona Rocada)
Tel: +0040 - 728 283410
Tel: +0040 - 251 410400
Fax: +0040 - 251 418655

Email: sales@helpan.ro
Email: contact@helpan.ro
Email: office@helpan.ro

Open Office
Luni-Vineri,
09:00-18:00 (GMT+2)
Vizita la HELCO

Legea fierului in paine-puternic controversata

Legea fierului si acidului folic in paine

Painea din Romania ar putea fi imbunatatita cu fier si acid folic, daca va fi aprobat un proiect al Ministerului Sanatatii Publice.

Masura vine ca urmare a numarului mare de anemii inregistrat in tara noastra. Peste 59% dintre copiii sub 14 ani si 31% dintre femeile cu varste intre 15 si 64 de ani sufera de anemii feriptive.

Aceasta afectiune se manifesta prin scaderea imunitatii, a randamentului, a capacitatii de concentrare, iar la gravide poate produce avortul spontan. „Fortifierea painii cu fier si acid folic este o modalitate de preventie a anemiilor, dar nu va exclude folosirea suplimentelor”, a declarat Rodica Costinea, de la MSP, specialist in sanatate publica.

Cantitatea de fier care va fi adaugata in paine, spun specialistii, va fi de aproximativ 9 miligrame, adica sub limita maxima acceptata la nivel european, care este de 10-14 miligrame. „Nu va putea fi vorba despre supradoze”, explica medicul Rodica Segal de la Fundatia pentru o Alimentatie Sanatoasa.

Exista insa si voci care se opun acestui proiect. Aurel Popescu, presedintele Rompan, sustine ca cei care detin mori vor fi nevoiti sa faca investitii majore pentru a trece la un nou proces de fabricatie.

„Nu putem fortifica toata faina cu fier. Trebuie sa existe posibilitatea de a alege. In plus, cine va supraveghea toate unitatile cat fier pun, cum pun?!”, se intreaba directorul Rompan.

Proiectul Ministerului Sanatatii care urmareste imbunatatirea painii cu fier si acid folic imparte si  lumea medicala in doua categorii.

Unii doctori spun ca aceasta masura este abuziva, consumul de fier si acid folic fiind contraindicat pacientilor cu cancer, talasemii (boli ale sangelui) ori hepatite, altii cred ca proiectul va rezolva problema anemiilor de care sufera aproximativ o treime din populatia Romaniei.

Singurele tipuri de paine care "scapa" de imbunatatirea cu fier vor fi cea neagra si cea integrala, deoarece acestea contin niste saruri, numite fitati, care blocheaza absorbtia fierului si a acidului folic. Insa, doar  7%  dintre romani consuma astfel de paine si ca obiceiurile de consum ale populatiei sunt destul de greu de schimbat, desi aceste tipuri sunt mult mai sanatoase.

  Adversarii  acestui proiect mai sustin si ca studiile romanesti  care stau la baza hotarariii sunt facute pe segmente restranse de populatie, iar masura nu se mai practica de ani buni in multe tari din Europa.

Marea Britanie si Suedia au adoptat tranzitoriu aceasta strategie, dar au renuntat la ea dupa ce s-a constatat ca numarul copiilor cu malformatii congenitale si al celor anemici a scazut.

Reprezentand o problema departe de a fi incheiata, va invitam si pe dumneavoastra sa va spuneti parerea trimitandu-ne un mail la adresa contact@helco.ro . Toate mailurile primite vor fi inregistrate si publicate pe site.

 

Vrei consiliere specializata pentru proiectele tale? Suna-ne acum !

  1. Telefoneaza-ne la numarul 0728.283.410 sau 0728.283.411
  2. completeaza formular valabil online
  3. scrie-ne la adresa contact@helco.ro

HELCO ROMANIA

Bld.Decebal nr.23 , Craiova
str. Henry Ford 254,Craiova
tel:0251/410 400 , fax : 0251/418655
http://www.helco.ro/


Aboneaza-te gratuit la newsletter.

Primeste pe mail stiri din industria alimentara .

STIRI: