Newsletter

Craiova,Romania
bd.Decebal 23 (zona Rocada)
Tel: +0040 - 728 283410
Tel: +0040 - 251 410400
Fax: +0040 - 251 418655

Email: sales@helpan.ro
Email: contact@helpan.ro
Email: office@helpan.ro

Open Office
Luni-Vineri,
09:00-18:00 (GMT+2)
Vizita la HELCO

Evaziune de un miliard de euro in morarit si panificatie

Creştere rapidă a evaziunii fiscale

Fenomenul creşte de la an la an, aducând statului pierderi de aproximativ 200 milioane de euro numai din neîncasarea TVA

Majoritatea micilor fabrici de pâine din comune sau de la marginea oraşelor produc la negru. Nu plătesc astfel Taxa pe Valoarea Adăugată, impozit pe profit sau pe salarii. Fenomenul, de mare amploare, este estimat la circa 50%-60% din totalul pieţei. Altfel spus, unu din doi producători de pâine lucrează la negru.

La sfârşitul săptămânii trecute, ministrul agriculturii, Decebal-Traian Remeş, spunea că 75% din cei care activează pe piaţa pâinii fac evaziune fiscală. Contactate de "Adevărul", atât autorităţile, cât şi patronatele din domeniu recunosc amploarea fenomenului - cu mici corecţii în ceea ce priveşte procentele lansate – cuantificând, totodată, şi pierderile anuale înregistrate la ­bugetul statului.

Creştere rapidă a evaziunii fiscale

"Estimăm că, în acest an, cifra de afaceri a societăţilor care lucrează la negru în morărit şi panificaţie va ajunge la un miliard de euro, faţă de 800 de milioane, în 2006. Numai din TVA-ul neîncasat, statul va pierde în acest an aproximativ 200 milioane de euro. Sumă la care se adaugă însă şi impozitul pe profit, pe salarii, etc", a declarat, ieri, pentru "Adevărul", Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase - Rompan. Potrivit acestuia, evaziunea fiscală din acest domeniu se ridică la aproximativ 60%.

"Un exemplu îl constituie acei şefi de asociaţie care, în momentul recoltării îşi pun grâu deoparte şi pentru ei", a mai spus Popescu, apreciind, totodată, că o eventuală scădere a TVA la produsele de panificaţie, de la 19%, în prezent, la 7%, ar duce la o scădere importantă a evaziunii fiscale.

Potrivit preşedintelui Rom­pan, evazionişti sunt micii­ producători, ci nu marile fabrici. Acest fapt este confirmat şi de reprezentanţii Gărzii Financiare care spun că pâinea se fabrică la negru în comune şi la periferia micilor oraşe.

"Vorbim despre acei mici producători care seara se duc la moară şi macină câţiva saci de grâu, iar a doua zi fac câteva maşini de pâine. Aceştia reprezintă cam jumătate din total", explică sursele citate, recunoscând, totodată, că în acest domeniu fiscalizarea este mică.

Fenomenul din acest sector nu este nou. Atât autorităţile, cât şi patronatele avertizează în fiecare an că evaziunea fiscală este ridicată. Măsurile efective întârzie însă să apară.

Vrei consiliere specializata pentru proiectele tale? Suna-ne acum !

  1. Telefoneaza-ne la numarul 0728.283.410 sau 0728.283.411
  2. completeaza formular valabil online
  3. scrie-ne la adresa contact@helco.ro

HELCO ROMANIA

Bld.Decebal nr.23 , Craiova
str. Henry Ford 254,Craiova
tel:0251/410 400 , fax : 0251/418655
http://www.helco.ro/


Aboneaza-te gratuit la newsletter.

Primeste pe mail stiri din industria alimentara .

STIRI: