Painea pe care o consumam in fiecare zi arata de fapt ca productia industriala de mancare nu este altceva decat o reflectare a valorilor societatii noastre: cat mai mult din orice, facut cat mai repede si mai eficient posibil. Totusi, lucrurile nu au fost mereu asa.
Egiptenii antici au fost cei care, cu aproximativ 6000 de ani in urma, au creat pentru prima data painea asa cum o cunoastem noi astazi. Ei au observat ca daca lasa painea sa se usuce in climatul cald al egiptului, aceasta incepea sa creasca iar dupa procesul de coacere aceasta avea sa se ramana crescuta. De asemenea, au observat ca dupa cateva zile in aerul cald al egiptului painea devenea tare si nu mai era buna pentru a fi mancata. Prajirea painii in acea perioada era o metoda pentru a o conserva, astfel incat sa ramana proaspata si sa poata fi consumata cat mai mult timp . Romanii au fost cei care au raspandit in Europa ideea painii prajite, chiar si in Marea Britanie iar colonistii au dus-o in America. Cuvantul toast provine din latinescul tostum care inseamna prajit sau ars. Toastul este de fapt paine prajita, asa ca denumirea a fost foarte bine aleasa. Painea toast fiind de fapt paine feliata care capata o culoare maronie ca urmare a expunerii la caldura.


In zilele noastre toastul a devenit un aliment tot mai raspandit.
Cu toate ca la inceput era folosit mai mult pentru a mentine painea in parametrii optimi pentru a putea fi consumata mai mult timp, s-a observat ca painea de tip toast permite intinderea untului,  a gemului sau a untului de arahide, contribuind totodata si la dezvoltarea acestui tip de alimente. Bineinteles ca ele pot fi consumate si cu altceva, insa nu au acelasi gust ca in combinatia cu painea toast.
Schimbarile din structura pietei de panificatie, altadata o piata de tip commodity, au determinat tran
French toast orignalzitia  produselor catre o pozitionare mai buna , targetata pe nevoi specifice, cu un ambalaj atragator si o eticheta explicita. Este si cazul painii de tip toast care castiga tot mai mult teren in preferintele consumatorilor. Drept urmare in ultima perioada au aparut  mai multe variante ale acestui tip de paine. Un exemplu in acest sens este este painea cunoscuta sub denumirea de French Toast . Specificul acesteia este faptul ca ea se obtine din paine si oua. Se mai pot adauga lapte, apa sau suc de portocale sau chiar zahar.


Se observa asadar, ca desi se mai fac inca unele confuzii, comerciantii au inteles care este directia spre care se indreapta cerintele consumatorilor si au inceput sa isi adapteze produsele in conformitate cu acestea. Totodata, industria producatoare de echipamente pentru brutarie si panificatie s-a orientat catre obtinerea unor noi cuptoare si accesorii.Un important element pentru painea toast este
feliatorul.
Asa cum spuneam si la inceput  brutarii de azi se straduiesc sa obtina un volum cat mai mare de produse si sa beneficieze de echipamente tot mai performante. Helco a incercat si a reusit de fiecare data sa se adapteze tuturor acestor cerinte, impingand dezvoltarea designului si a prelucrarii la noi standarde, in timp ce a continuat sa mentina nivelul de calitate extrem de ridicat cu care clientii erau deja obisnuiti. Asadar, Helco este in masura sa ofere solutii eficiente si in ceea ce priveste painea toast. Cuptorul ProBaker este alegerea cea mai buna pentru o gama variata de produse datorita temperaturii sale scazute, capacitatii de transfer a caldurii foarte ridicate, care permite un timp scazut pentru coacere si un minim de pierdere a greutatii in timpul procesului. Nivelarea de-a lungul cuptorului in vederea coacerii ofera un control sporit al pierderii greutatii, permitand micsorarea scalei de greutate.
Astfel de inovatii sporesc randamentul oricarei fabrici si ajuta la imbunatatirea relatiilor comerciale, precum si la impunerea pe piata cu produse ce corespund normelor de calitate adoptate la nivel mondial. Progresul presupune asadar cunoasterea si adaptarea la tendinte, satisfacerea nevoilor si cerintelor consumatorilor precum si cooperarea.
Chiar daca painea toast este relativ usor de obtinut, producerea sa fiind accesibila in egala masura marilor corporatii si micilor brutari, si chiar daca exista un numar limitat de retete, expertii sugereaza ca linia de productie sa fie proiectata avand in vedere obiceiurile si cetintele consumatorilor.

Paine toast HELCO