Valoarea pietei romanesti de produse de panificatie si paste fainoase s-a ridicat la doua miliarde euro in 2009, in crestere cu 10-15 la suta fata de 2008, a declarat, luni, vicepresedintele Patronatului din Industria de Morarit si Panificatie – Rompan, Virgil Pavel.

"Am cerut de mai bine de 10 ani un TVA redus la produsele de panificatie, dar niciodata nu s-a gasit momentul potrivit. Consider ca micsorarea TVA au contribuit la o reducere semnificativa a evaziunii fiscale din sector, deoarece riscurile ar fi prea mari pentru cei care lucreaza pe piata neagra fata de castigurile pe care le-ar putea obtine", a spus Pavel.

In Romania activeaza in jur de 5.000 de agenti economici inregistrati in industria de panificatie si alti 2.500 in cea de morarit, numarul angajatilor din sector cifrandu-se la 35.000.

Consumul anual de paine pe locuitor se ridica la este 113 kg, mult mai ridicat decat in celelalte tari din Uniunea Europeana, unde media este 78-80 kg/om anual, aici fiind inclus si consumul provenit din piata neagra, in timp ce consumul de paste este de 2,8 kg, cu un potential mare de crestere pe acest segment.

Vanzari de paste

"Intentionam sa promovam consumul acestui segment de produse (n.r. paste fainoase) pentru ca este scazut in comparatie cu tarile UE, care consuma opt kg pe an. Numai in Italia consumul este de aproape zece ori mai mare, respectiv 26 de kilograme pe locuitor pe an", a spus vicepresedintele Rompan.

Sursa : www.rompan.ro